چای و افزودنی های طبیعی
.چای و افزودنی های طبیعی ، در این قسمت به چای همراه با تعدادی از افزودنی و طعم دهنده های طبیعی و خواص آنها می پردازیم.
شاید شماهم مثل من به طعم خالص چای بدون هیچ افزودتی علاقمندید، اما گاهی ترکیب چای با گیاهان دیگر در فصول مختلف سال خالی از لطف نیست.
چای همراه با لیمو و خواص آن
ترکیب پلی فنولهای موجود در چای که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی هم دارند با آبلیموی تازه میتواند ارزش تغذیهای این نوشیدنی پرمصرف را بالاتر ببرد.
البته باید حواستان باشد که آبلیمو باید زمانی که چای خنک شده است به آن اضافه شود تا ویتامین C موجود در آبلیمو در اثر گرمای بالای چای تخریب نشود و از بین نرود.
بد نیست بدانید عادت به نوشیدن چای و آبلیمو که یکی از بهترین عادتهای غذایی است از گذشتههای دور در میان ایرانیان رواج داشته و معمولاً ایرانیها در فصلهای سرد سال که لیموترش تازه به وفور در دسترس بود، علاقه بیشتری به نوشیدن چای و آبلیمو نشان میدادند.
البته باید یادآور شوم گاهی طعم گس چای با افزودن کمی آبلیمو شکسته میشود و به همین دلیل هم حس خوشایندی برای مصرفکننده ایجاد میکند. در چنین مواردی، ممکن است افراد علاقهمند به چای و آبلیمو نیاز بیشتری برای خوردن خوراکیهای شیرینی مانند قند، شکر یا سایر شیرینکنندهها با این نوشیدنی در خود حس کنند. با این حساب اگر قرار باشد ارزش تغذیهای چای را با آبلیمو افزایش دهید و از آن طرف طعم جدید آن را با مصرف تعداد بیشتری قند یا مقدار بیشتری شکر بپسندید ما به هیچوجه نوشیدن چای و آبلیمو به این صورت را به شما پیشنهاد نمیکنیم.
در هر صورت ما آبلیمو را برای افزایش ارزش تغذیهای به چای اضافه میکنیم و اگر قرار باشد به قیمت مصرف قند بیشتر، این کار را بکنیم، بهتر است که قید نوشیدن این نوع چای را بزنیم
در نهایت بد نیست بدانید مصرف قند فراوان، حتی با نوشیدنیهای مفید و پرخاصیت میتواند هم بهداشت دهان و دندان را به خطر بیندازد و هم ابتلا به چاقی را در طول زمان به همراه داشته باشد.
متأسفانه گاهی برخی از افراد مانند کارمندان که چای بیشتری در طول روز مصرف میکنند، اصلاً حواسشان به اضافه دریافت کالری از طریق خوردن قند و شکر بیش از اندازه نیست و نمیدانند چرا وزنشان افزایش پیدا میکند.
در هر صورت ما آبلیمو را برای افزایش ارزش تغذیهای به چای اضافه میکنیم و اگر قرار باشد به قیمت مصرف قند بیشتر، این کار را بکنیم، بهتر است که قید نوشیدن این نوع چای را بزنیم.
چای زنجبیل و خواص آن
زنجبیل تازه و شربت زنجبیل یا چای زنجبیل در بدن گرما تولید کرده و بدین وسیله مواد سمی و زائد بدن را بصورت عرق از بدن خارج می سازد. این گیاه برای خانم هایی که عادت ماهیانه آنها عقب می افتد، نیز تجویز شده است.
به نظرمی رسد که استفاده از چای زنجبیل هضم را آسان کرده و اثرات سودمندی در رفع تهوع خواهد داشت، همچنین به عنوان درمانی سنتی برای سرماخوردگی، گلودرد و آنفلوآنزا به کار می رود.
تهیه چای زنجبیل بسیار ساده است، اما آشنایی با اصول آن مهم می باشد، چرا که برخی افراد بدون آگاهی از چگونگی تهیه ی آن، پودر زنجبیل را در چای آماده می ریزند و به دلیل اینکه ذرات زنجبیل غیر قابل حل در آب است، نه تنها ظاهر بدی به نوشیدنی می دهد، بلکه طعم آن را نیز نامطبوع می کند.
برطرف کردن مزه ی تند چای زنجبیل: در برخی از منابع، استفاده توام زنجبیل با برگ نعناع به شکل میکس شده(یعنی کاملا مخلوط شوند) در تهیه چای را به عنوان راهکاری برای حذف این تندی برشمرده اند. البته با افزودن آب بیشتر نیز می توان از تندی آن کاست.
جهت خرید انواع دمنوش با افزودنی های طبیعی به این صفحه مراجعه نمایید.
چای دارچین و خواص آن
دارچین خواص زیادی دارد، در یك تحقیق نشان داده شده بیماران دیابتی که به مدت 40 روز، روزانه یک گرم دارچین به رژیم غذایی معمول خود افزودند، میزان قند خون، کلسترول و چربیهای خونشان تا 30 درصد کاهش یافت و کاهش میزان کلسترول، قند و چربی خون در بیماران دیابتی تاثیر مفیدی در بهبود سلامتی دارد.
افزودن مقدار کمی دارچین به چای، آب پرتقال یا غلات مفید است. با جوشاندن آب با یک تکه دارچین به راحتی میتوان چای دارچینی نیز تهیه کرد.
دارچین همچنین از بروز دیابت نوع دوم در افراد در معرض خطر جلوگیری میکند.
دارچین حاوی ترکیباتی است که عمل انسولین در انتقال گلوکز به سلول ها را بهبود میبخشد. دارچین تقریبا هیچ کالری ندارد، به همین خاطر دیابتیها بدون خطر چاق شدن میتوانند با افزودن دارچین طعم مطبوعی به غذای خود بخشند.هر گرم دارچین کمتر از 3 کالری دارد که بسیار اندک است.
مطالعات نشان می دهد که دارچین سوخت و ساز گلوکز را حدود بیست برابر میکند.
یک قاشق چای خوری دارچین، حاوی 28 گرم کلسیم، 1 گرم آهن و بیشتر از 1 گرم فیبر و مقدار زیادی ویتامین های C و K و منگنز است. همچنین مقدار 2/1 گرم کربوهیدرات دارد.
دارچین جزو آن دسته از داروهایی است که در قدیم استفاده می شد. این داروی قدیمی برای اختلالات گوارشی از قبیل سوء هاضمه، نفخ معده، دردهای معده و اسهال به کار می رفت.
امروزه مشخص شده که دارچین، غیر از درمان اختلالات گوارشی، برای آرامش و جلوگیری از عصبانیت و رفتارهای ناخوشایند و همین طور برای استشمام بهتر به کار می رود. همچنین برای جلوگیری از فساد غذا و فساد میکروبی استفاده می شود.
افرادی که آلرژی دارند، نباید از مصرف دارچین در غذاهای خود پرهیز کنند، زیرا دارچین موجب تشدید آلرژی نمی شود. اما این نکته را فراموش نکنید که اگر شما بسیار زیاد از دارچین استفاده کنید، باید اثرات بد آن را بپذیرید.
اثرات مضر مصرف زیاد دارچین عبارت است از: التهاب یا ورم کردن پوست، زخم ها و ترک های گوشه دهان و همینطور سوزش معده.
دارچین از لخته شدن خون جلوگیری می کند، اما زیادی آن در خون باعث بروز مشکلات خونی و گردش خون می شود، به خصوص اگر با داروهایی که موجب رقیق شدن خون می شود(مانند آسپیرین) مصرف شود، مشکلات را دو برابر می کند.
شما می توانید دارچین را در چای یا قهوه خود بریزید یا روی ماست بپاشید و یا با پنیر بخورید و به طور کلی می توان صدها ماده غذایی را با دارچین طعم دار کرد.
برای ورود به بخش عطاری آقای چای و تهیه انواع افزودنی های طبیعی و تازه به این لینک مراجعه کنید.
چای زعفران و خواص آن
زعفران گیاهی است بومی اروپا و آسیا که اغلب به صورت خشک شده به عنوان ادویه و دم کرده استفاده میشود. همان طور که همه ی شما خوب می دانید این ادویه خیلی هم گران است. دلیل آن هم این است که حدود 400 هزار کلاله ی گیاه زعفران، تنها یک کیلوگرم از این ادویه را در اختیار ما قرار می دهد.
اگر چه زعفران اخیراً به دلیل گران بودن و آگاهی و شناخت مردم از دیگر گیاهان دارویی که علاوه بر این که خواص خوبی دارند و به اندازه ی زعفران هم گران نیستند، محبوبیت قبلی خود را از دست داده اما به هر حال این گیاه دارای خواص درمانی متعددی است که در ادامه برخی از آن ها را ذکر می کنم.
کاهش درد قاعدگی: در سال های گذشته، زعفران به عنوان یک محرک برای تحرک قاعدگی در زنانی که عادت ماهیانه ی منظمی نداشتند، استفاده می شد. دم کرده ی گیاه زعفران هم چنین برای کاهش خون ریزی رحم، تسهیل خونریزی و کاهش درد ناشی از قاعدگی به کار برده می شود.
البته این چای نباید توسط زنان باردار مصرف شود چرا که در تعدادی از تحقیقات دیده شده است که موجب سقط خود به خودی جنین می شود.
ضد افسردگی: چای زعفران برای درمان افسردگی نیز استفاده می شود. گزارش شده است که دریافت مقدار زیادی از دم کرده و یا ادویه ی زعفران موجب احساس شادی و خوشحالی می شود.
پیشگیری از سرطان: زعفران حاوی کاروتنوئیدها است و بر طبق یافته های علمی، این کاروتنوئیدها ایجاد واکنش های مختلفی در برابر کارسینومای سرطانی، توده های بدخیم سرطانی (سارکوما) و لوکمی در انسان ها می کنند.
سلامت قلب: بر طبق مطالعات انجام شده، گزارش شده است که چای زعفران از تجمع کلسترول در رگ ها جلوگیری می کند و به این ترتیب از بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
تسکین دردهای شکمی: دم کرده ی زعفران برای دردهای متوسط تا شدید شکمی و قسمت فوقانی شکم موثر است. همچنین دردهای غشای روده ی بزرگ را نیز آرام می کند.
کاهش فشار خون: دم کرده ی زعفران حاوی موادی است که به آن کروستین می گویند که فشار خون را پایین می آورد. به همین دلیل زعفران به پیشگیری از افزایش فشار خون کمک می کند.
خلط آور: دم کرده ی زعفران موجب تحریک استفراغ و سرفه به منظور تسکین درد سینه، گلو و معده می شود.
فواید دیگر: چای زعفران برای درمان بسیاری از بیماری ها مانند آسم، سرفه، خشکی پوست، حمله عصبی، گاز معده، سوزش سردل، بی خوابی و انزال زود رس مفید است.
از دیگر فواید زعفران این است که موجب رشد موهای پشت سر به صورت موضعی می شود.
چای هل و خواص آن
هل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم می روید . وطن آن هندوستان می باشد و حدود 80 درصد هل مصرفی دنیا از هندوستان تامین می شود.
نام علمی این گیاه Elettaria cardamomum است.
هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است.
جویدن دانه های هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، می تواند بوی نامطبوع دهان(مثل بوی سیر و پیاز) را نیز خنثی کند.
دانه های هل خواص گرمابخشی داشته و معده و روده ها را تقویت می کنند.
هل اشتها را تحریک می کند و عمل هضم غذا را بهبود می بخشد.
نوشیدن دم کرده ی داغ آن موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده می شود.
یکی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است. از این رو می توان آن را به محصولات لبنی و پودینگ ها افزود تا اثر شیر را که موجب تشکیل خلط در گلو می شود خنثی کرده و به هضم آن نیز کمک کند.
دانه های هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوس ها و برونش ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک می کنند.
هل چنان که ذکر شد خواص گرمابخش و انرژی زا دارد از این رو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته کمک می کند، اضطراب و نگرانی را کاهش می دهد و در رفع افسردگی موثر است.
هل همچنین کلیه ها را تقویت می کند و گفته می شود برای درمان شب ادراری کودکان مفید است.
دیگر خواص هل عبارتند از:
- تقویت کنده قلب است.
- بادشکن بوده و گاز معده و روده را از بدن خارج می سازد.
- تقویت کننده بدن است.
- ادرار آور است.
- قاعدگی را باز می کند.
- زخم های دهان را برطرف می کند، بدین منظور دم کرده هل را در دهان قرقره کنید.
- خوشبو کننده دهان است.
- برای تسکین درد گوش ، گرد هل را در گوش بریزید.
- تب را پایین می آورد.
- معالج سرماخوردگی است.
- برای تسکین درد روماتیسم مفید است.
- ضد مسمومیت است.
- برای رفع بیماری های چشم مفید است.
چای عسل و خواص آن
پزشکان به افراد توصیه می کنند تا به جای استفاده از قند یا شکر برای شیرین کردن چای که سبب بالا رفتن قند خون می شود از بهترین شیرین کننده برای سلامتی بدن مفید است البته به میزان کم استفاده کنند.
بهترین شیرین کننده برای مصرف چای، عسل طبیعی است.
گفتنی است عسل به علت خواص درمانی بسیار زیادی که دارد و نیز به دلیل اینکه طبیعی است و سبب بالا رفتن قند خون به میزان زیاد در یک زمان کوتاه نمی شود، بهترین انتخاب برای مصرف به همراه چای است.
بررسی ها نشان می دهد مصرف عسل به همراه چای باعث افزایش مقاومت بدن و مقابله با بسیاری از بیماری ها می شود، از جمله بیماری های مرتبط با دستگاه گوارش و یا بیماری ها ی پوستی .
پزشکان توصیه می کنند تا افراد برای شیرین نمودن چای خود از عسل البته به میزان کم استفاده کنند و از طعمی از عسل استفاده بکنند که با چای مزه خوشایندی تولید می کند زیرا عسل می تواند دارای طعم های مختلف باشد.
ازجمله طعم ها ی آویشن،گزنه، پرتغال و غیره که هر کدام سبب می شود تا عسل خواص درمانی خاصی پیدا نماید.
برای خرید و مشاهده انواع افزودنی های طبیعی و خالص چای بر روی عکس بالا کلیک کنید.
کشور ما با اقلیم های مختلف و گونه های بسیار زیادی از انواع گیاهان است. در تمام ایام سال میتوان از این گیاهان معطر و پرخاصیت استفاده کرد. حتما به شما پیشنهاد میکنیم اگر بفکر این هستید که چای خود را با طعم های دیگر ترکیب کنید و یا چای عطری خریداری کنید، خودتان بجای اسانس های شیمیایی و افزودنی های غیر طبیعی با مواد طبیعی چای خود را معطر کنید و از این افزودنی ها لذت ببرید.